Hoeveel heb ik nu eigenlijk nodig na pensionering?

Voor de een is het nog ‘ver van mijn bed’, bij de ander begint het te naderen; eindelijk niet meer werken; pensioen!

Wat je situatie ook is: het is zeker raadzaam om tijdig inzicht te hebben in je financiële situatie op dat moment:  Wat zijn nu de verschillende inkomensstromen na pensionering , en wat heb ik nu eigenlijk echt nodig ?  Bij heel veel mens ontbreekt het echt inzicht in hun financiële situatie na pensionering.

Met een relatief eenvoudige financiële planning is hier nochtans vrij snel en simpel een goed inzicht in te verkrijgen.

En zijn er nog aanvullende maatregelen nodig om rustig van je oude dag te kunnen genieten? Dan is het goed om daar op tijd mee te beginnen .

Wat heb je nu nodig (financieel )na pensionering?

Natuurlijk is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders maar volgens de laatste cijfers van het Nibud uit 2016 besteden ouderen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro per maand, ofwel 26.400 en 36.000 op jaarbasis dus.

Hoe ouder je wordt , hoe minder je besteedt .

Heb je nu echt minder nodig hoe ouder je wordt? Volgens het Nibud geeft een zeventigjarige gemiddeld 13% minder dan een 65-jarige en een 75-jarige 19% minder dan een 65-jarige.

Waaraan wordt het geld besteed ?

Dit zijn volgens het Nibud de belangrijkste kosten voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar:

Woonlasten (€437) en overige lasten (€314)

Het Nibud berekende dat de kosten aan onderhoud en inventaris van je huis en spullen eveneens flink in de kosten kunnen lopen. Een 65-plusser is hier per maand circa 237 euro aan kwijt. Overige lasten zijn gemiddeld 314 euro per maand denk hierbij aan onder meer gas, elektra en water.

Voeding(€265)

Ouderen eten en drinken relatief minder, maar wel luxer. De nieuwe generatie zet dit voort, zo concludeerde ING op basis van eigen onderzoek.

Vrijetijdsuitgaven (€214)

Mensen die net met pensioen gaan zijn doorgaans nog redelijk fit en geven zodoende aardig wat uit in hun vrije tijd, waaronder dagjes-uit, hobby’s en vakanties. Dit is overigens maar tijdelijk. Bij zeventigplussers nemen deze vrijetijdsuitgaven af.

Vervoer (€218)

Volgens ING onderzoek geven 65-plussers meer geld uit aan de aanschaf van voertuigen, maar veel minder aan het gebruik.

Verzekeringen (€163)

Kosten voor verzekeringen voor een AOW-gerechtigde zijn hoger geworden, onder meer door de kosten voor de zorgverzekering. Aan zorgkosten geven gepensioneerden vaak veel meer uit dan jongere mensen. Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

Bron: IEX Geld, ING en NIBUD