Ex-kankerpatiënten kunnen zich vanaf januari 2021 beter verzekeren

Als je genezen bent van kanker ondervind je vaak toch nog lange tijd hinder bij  bijvoorbeeld een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering.

In 2021 zijn er nu gelukkig ruimere mogelijkheden.

Bij het verzekeren gaat de verzekeraar uit van statistieken. Zo schatten ze in wat de kans is op overlijden; als de kans op overlijden statistisch hoger is, kan de verzekeraar de verzekering weigeren of een hogere premie vragen.

De overlevingskansen na de diagnose kanker zijn sterk verbeterd. Toch willen verzekeraars voormalige patiënten die genezen zijn vaak niet verzekeren in een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. In veel gevallen is dat onterecht, en daarom hebben verzekeraars zich nu soepeler opgesteld.

Verzekeraars weigeren voormalige patiënten niet meer standaard

Tot 2021 was het voor mensen die in het verleden kanker hebben gehad erg lastig om een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af te sluiten. Ook als de medische specialisten aangaven dat de kans op het weer ziek worden gelijk is als bij ieder ander. Toch bleven verzekeraars aanvragers die in het verleden kanker hebben gehad afwijzen bij het aanvragen van een verzekering. Dat zal ook in 2021 nog steeds gebeuren, maar er komen wel meer mogelijkheden voor ex-kankerpatiënten.

Wat houdt de versoepeling in?

Als de te verzekeren persoon al tien jaar onafgebroken vrij is van kanker, mogen verzekeraars dit niet meer mee laten wegen bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Bij jongeren tot 21 jaar gaat het om een termijn van vijf jaar. Bij jonge mensen is de kans op het weer ziek worden namelijk nog kleiner.

Waarom is deze versoepeling belangrijk?

Mensen die genezen zijn van kanker moeten ook de kans krijgen om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. Dat kan onmogelijk zijn als het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht is, maar niet gaat lukken door een ziekte uit het verleden. Ook als het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek niet verplicht is, kan deze verzekering nog steeds verstandig zijn.

Verzekeraars houden het recht om op medische gronden of door een bepaalde levensstijl  verzekeringen te weigeren of een verhoogde premie aan te bieden. Maar ex-kankerpatiënten die genezen zijn, hebben nu ruimere mogelijkheden.