Schenken met de warme hand, hoe doe je dat?

Schenken met de warme hand is niet alleen leuk, u kunt er ook geld mee besparen. Als u kinderen heeft, zullen zij waarschijnlijk van u erven. Maar waarom zou u ze niet nu al steunen? Er zijn genoeg manieren waarop u dat kunt doen.

Familiebank

Veel ouders helpen hun kinderen door geld uit te lenen voor de aankoop van een huis of de aflossing van een bestaande hypotheek. Dat heeft voor beide partijen voordelen: u krijgt een hogere rente dan op uw spaarrekening en uw kind betaalt mogelijk juist een lagere rente dan bij een reguliere hypotheek. U kunt ook afspreken dat uw kind juist een wat hogere rente betaalt, zodat het meer hypotheekrente kan aftrekken. De rente blijft bij het kind namelijk gewoon aftrekbaar, mits aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen. De Belastingdienst eist overigens wel dat u een zakelijke rente afspreekt. Om latere problemen te voorkomen, is het verstandig om vooraf vast te leggen wat er gebeurt als u of uw kind overlijdt of gaat scheiden.

Schenken

De jaarlijkse vrijstelling van de schenkbelasting bedraagt dit jaar voor kinderen € 5.428 . Hier bovenop is er een eenmalige vrijstelling voor een schenking van € 26.040. Voorwaarde is dat uw kind of zijn of haar partner nog geen 40 is. Door jaarlijks een bedrag te schenken, vermindert u de erfbelasting die uw kind later moet betalen.

Hoewel uw kind boven de vrijstelling 10% tot 20% schenkbelasting betaalt, kan het aantrekkelijk zijn om meer dan de vrijstelling te schenken. Wat u nu schenkt, valt namelijk niet in de toekomstige erfenis; de tarieven van de schenk- en erfbelasting zijn dezelfde. Met een doordacht schenkingsplan kunt u uw kind later erfbelasting besparen.

Eigen bijdrage

Een voordeel van schenken kan bovendien zijn dat u zo voorkomt dat uw vermogen opgaat aan langdurige zorg. Mocht u ooit worden opgenomen in een verpleeghuis, dan betaalt u namelijk verplicht een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt onder meer af van de omvang van uw vermogen. Bij een lager vermogen wordt de eigen bijdrage lager.

Jubelton

Als u geld schenkt voor de aankoop van een huis of de aflossing van een bestaande hypotheek, mag u eenmalig ruim een ton schenken – € 102.010 om precies te zijn. Net als bij de eenmalige schenking van € 26.040 moet uw kind of zijn of haar partner jonger dan 40 zijn.

Papieren schenking

Dit is een andere, vrij technische manier om erfbelasting te besparen. Dit is vooral interessant als het om grotere vermogens gaat of als het vermogen voornamelijk in uw huis vastzit.

Het is de moeite waard om goed na te denken over de overdracht van uw vermogen aan uw kinderen. Als financieel planner kunnen we u hierbij goed advies geven. Daarbij spelen niet alleen mogelijke fiscale voordelen een rol, het gaat er natuurlijk ook om dat u voldoende geld overhoudt om zelf van te leven.